Ua Ru
Кошик товарiв
Товарів, на суму: 0 грн.

Солодко і п'яно або в яких відносинах складаються алкоголь і десерти

Сподіваюся, мої читачі не відрізняються особливою неприязню до алкоголю, тому в цьому записі пропонуємо поговорити про нього в десертах і до них. У мережі регулярно з'являються коментарі противників алкоголю в стравах. Найчастіше це питання вкрай цікавить батьків теперішніх та майбутніх або ж водіїв.

Так, алкоголь часто вживається в приготуванні. Але при цьому його частка в тортах і десертах найчастіше прагне до нуля і додається найбільше з метою поліпшення смакових якостей. Тому якщо Ви дитина, вагітні або Вам найближчі 4 години потрібно сідати за кермо, тоді для Вас питання «наявності алкоголю в крові» втрачає свою актуальність.

Мінімальна кількість алкоголю має свій вимір, а саме не більше 1 столової ложки на кілограм тіста. Свої п'янкі якості він втрачає під температурним впливом, але при цьому додає десерту особливої м'якості, якої було б неможливо досягти іншим способом.

Пропоную розглянути варіанти додавання алкоголю на тих чи інших етапах приготування.

1. В тісто.

Алкоголь додається тільки в пісочне тісто. Від цього воно тільки виграє – стає розсипчастим, але при цьому ніби тане в роті. В кондитерській ми робимо тісто на Наполеон з додаванням пива.

Також, знаю, господині часто роблять на швидку руку хмиз, смажені шматочки тіста, які при додаванні алкоголю стають хрусткими і більш золотистими.

2. В готовий корж.

Алкоголь можна використовувати на всіх етапах приготування тортів. Що стосується коржів, то він фігурує в просочуванні: в цукровий сироп додається трохи коньяку для більшого аромату.

3. В крем

Ми додаємо трохи лікеру в вершковий крем для деяких начинок. Також в асортименті кондитерської «Paris» є начинки, в яких використовується кулі як один з прошарків. Для підкреслення його фруктово-ягідного ноти у нас додається крапля кальвадосу.

Коли душа бажає свята

Тепер перейдемо до спиртного до десертів. Що ж подавати, коли чаю і кави з какао не хочеться, а душа бажає свята? Тоді я б радив вибирати солодкі десертні вина (на те вони й десертні) або напівсухе шампанське. Вони підходять майже до всіх страв і не будуть перебивати смак десерту. Ідеально підходять до лимонних десертів, оскільки створюється дуже цікавий контраст.

Якщо Ви вибрали фруктовий десерт, наприклад, тарталетки або мусовий торт з ягодами, тоді варто подати сухі вина. Вони свіжі і мають чистий смак, тому ідеально поєднуються з солодощами такого роду. Також особисто я б порадив серед них вибрати Айсвайн (вино, яке виготовляється з перезрілого винограду і потрапило під перші заморозки, воно має медовий смак і досить солодке) і мускат.

Ну а якщо Ви все-таки схиляєтеся до кави, додайте пікантності їй та десерту за допомогою лікеру. Він подається в чарці до чашки з напоєм і торту «Прага», і не дивлячись на солодкість першого і другого, поєднання було просто дивовижним.

Мені особисто завжди здавалося складним обрати, що подавати до тонких та запашних десертів, таким як мільфей або Павлова, наприклад. Але оскільки я працював в ресторані з сомельє, він завжди радив вибирати ті напої, які здаються Вам м'якими, тому мій вибір припав на Сангрію і Просекко.

Кондитерська «Paris» - за розумне вживання спиртного. Повторюся, що це стосується і наших десертів. Ми завжди відчуваємо міру, і тому якщо хочете спробувати смачний запашний торт, тоді завжди раді Вам.

Келих за Вас!

11 жовтня 2016